Majice zagrebačke spike

Majice za sve one koji su bili mladi u '80-im

Stari Zagrepčani u govoru koriste specifične izraze koji su dobrim dijelom tuđice, tj. iskrivljenice najčešće njemačkog jezika. Te riječi su užasno simpatične i osvajaju na prvu, a svi koji dođu u Zagreb i prvi put čuju te riječi, ostaju zbunjeni. Kako pričaju Zagrepčani možete pročitati u nastavku u kratkoj pričici...

Kad sam došel doma nakon škole, čim sam otprl vrata, u kuhinji je DURHCUG povlekel prozor koji je tak jako ŽVAJZNUL da je skoro pukla ŠAJBA.

- Sine ti FURT nekam LANDRAŠ – počela je stara JURGATI čim me videla - kaj je sa školom? Više si vani neg u školi.
- Ma da ZIHER - neuvjerljivo sam se počel braniti - pa idem svaki dan u školu.
- Znam da ideš, ali kam, ne znam, a i niš ne učiš - nastavila je i GRDO me pogledala - evo, danas si došel doma u FRTALJ tri, a do kad je bila škola? Do jedan?
- Mama, poslije škole smo malo HAKLALI nogać, zato sam došel kasnije - i dalje sam se branio.
- Da, i onda tak vruć si se NAŽLEMPAL hladne vode, još buš se razbolio - bila je zabrinuta stara.
- Kaj god, niš mi nebu, FAKAT si naporna s tom vodom. FURT jedno te isto - hrabro sam odbrusio.
- Bum te videla kad ZAKURIŠ pa bum te morala BEDINATI – i dalje je GRINTALA stara - i da znaš, SRDIM se na tebe!
- Zakaj? - zbunjeno sam priupitao i POČOHAL se po glavi.
- Rekla sam ti da mi nakon škole doneseš GRINCAJG – GRAKNULA je stara - htela sam napraviti AJNGENMAHTEC.

Ufff, zaboravil sam. Ko bi se setil da je posle škole trebalo ići po ŠPECERAJ.
- Ok, bum sad skočil - uzvratil sam pomirljivo, želeći ISPEGLAT situaciju.
- Dobro - jedva je dočekala stara - odi u voćarnu kod one PUCE kaj je furt ZBIGECANA, a usput bi mi mogel donesti i par lepih krilaca.

Na brzinu sam zgrabil VINTERICU z AUFINGERA i izletil van. Nisam se žuril zbog špeceraja, nego zato da si PODAMFAM jednu PLJUGU, a i zbog te TREBE koja je delala u voćarni. Duže vremena sam AKTAL kak da je ZBARIM pa mi je taj grincajg super uletil.

Pred voćarnom sam hitil ĆIK i ušel nutra tražeći pogledom KOMADA, al sam umjesto nje videl neku NAFRAKANU babu u šarenom FERTUNU, očito druga smjena...

A niš, razočarano sam uzel grincajg, platil i pospremil u džep onih par BUGARA kaj mi je baba vrnula i izašel van, kad evo Davora, najboljeg FRENDA.
- Kam GIBAŠ? – iznenadil se Davor kad me vidil.
- Doma – počel sam mu objašnjavati – moral sam staroj ići nekaj kupit.
- Imaš FAJERCAJG? – pital me Davor s pljugom u GUBICI.

Nakon kaj je zapalil pljugu, krenuli smo ŠALABAJZATI po kvartu i naletili na Marka koji se odmah pohvalil novim ŠPIČOKAMA od Strugara. I tak, dok smo ŽLABRALI, od nekud je DOPLAHUTAO i Denis. Bil je UPICANJEN od glave do pete jer je išel na SUDAR s Jasnom. Dugo on nju FOLIRA, a svi smo znali da je ZACOPAN prek glave, al to nikad nije htel priznat.

Uz glasnu škripu BREMZI pojavil se i Željko na svom novom automatiku.
- Kaj je Željac? Zakaj NORIŠ? – znatiželjno smo ga pitali.
- Ma... – bio je vidno NAFUREN – ZAHALTALA me MURIJA. Veli mi PANDUR da sam prošel kroz crveno i skoro mi je MAZNUL motor.
- Pa dobro, očito ti ga nije maznul – zaključili smo.
- Nije, al sam mu prodal ŠPREHU, a lik je PIKZIBNER pa je popušil FORU – ponosno je objašnjaval Željko. – Rekel sam mu da mi je stari BUDŽA i da zna njegovog šefa. Pustil me je.

Svi smo se  FEST CEREKALI kak je to Darac objašnjaval, a onda smo počeli GRUNTATI kam bi mogli ZABRIJATI.

Naravno, ja sam skroz zaboravil i na staru i grincajg i krilca...Ovo je ulomak iz jedne kratke pričice iz serijala Crtice s cvjetnjaka, zbirke priče o odrastanju na Cvjetnom trgu u osamdesetim godinama prošlog stoljeća. Svi koji su živjeli u tom vremenu, ziher se sjećaju ovakvih razgovora, vječnih podbadanja staraca, druženja s frendovima, rješavanja silnih problema koji su nas tada tištili. Nažalost, ta vremena su daleko iza nas, a i ovaj simpatični jezik, mješavina germanizama i šatrovačke spike polako nestaje sa Zagrebačkih ulica. Kako bi ga vratili na ulice i podsjetili sebe, a mladim generacijama pokazali svu njegovu ljepotu i zanimljivost, osmislili smo majice s natpisima „zagrebačke spike“. Ove majice su za sve one koji su bili mladi u '80-im. Ponosno prošećite gradom u svojoj novoj majici

Više na:  
Majice zagrebačke spike